Ali Rezar Afshar deltog i det kreativa integrationsprojektet för ungdomar som konstnären Anette Gustafsson ledde. Bild: Emelie Stenqvist

Under två terminer har nyanlända och etablerade svenska ungdomar lärt sig att måla tillsammans. På tisdag den 15 maj inviger de gruppens gemensamma skapelse på Ungdomshuset Verket.

– Vi ville att det skulle vara som ett pussel där varje bit är lika viktig, säger konstnären och ledaren Anette Gustafsson.

Ali Rezar Afshar går sakta upp för trappen till Ungdomshuset Verket i Norrtälje. När han tar det sista klivet ser han plötsligt den stora tavlan som pryder nästan hela väggen. En tavla beståendes av olika bitar som för första gången stoltserar bredvid varandra. Ali Rezar Afshar tittar beundrande på konstverket, men samtidigt med en synande blick.

– Jag hade kunnat göra det där bättre, säger han och pekar för att visa Anette Gustafsson som står bredvid honom.

Deltagarna Karolina och Vihad är i full gång. Bild: Anette Gustafsson

Hon framhäver istället att han verkligen har utvecklats under de senaste månaderna. Framför allt påpekar hon att han vågade släppa loss mer i skapandet av den gemensamma tavlan.

Ali Rezar Afshar är nämligen en av de ungdomar som sedan september förra året har träffats en gång i veckan för att lära sig att måla, och för att umgås.

– Det började som en integrationsidé och att de skulle lära känna nya kompisar, berättar Anette Gustafsson som har lett alla träffar.

Texten till John Lennons låt ”Imagine” var en ledstjärna för Anette Gustafsson när hon fick idén till tavlans motiv. En gränslös och färgglad värld. Här står hon tillsammans med Ali Rezar Afshar framför verket. Bild: Emelie Stenqvist

Hon blev kontaktad av Kultur och fritid i Norrtälje, som undrade om hon kunde tänka sig att vara en del av projektet.

– Jag har tidigare hållit på med skapande skola för yngre barn så jag tyckte det lät jätteintressant att få jobba med äldre.

Ali Rezar Afshar minns dagen då Anette Gustafsson kom till deras klassrum och presenterade projektet. För honom kändes det givet att anmäla sitt intresse.

– Jag tänkte att det här är precis det jag behöver. Jag tänkte att det är kul att ha något att göra på fritiden. Det har varit spännande att lära känna de andra och att ha lärt mig något nytt, säger han.

Karolina och Vihad är två av projektets deltagare.

Anette Gustafsson tror att konsten och skapandet kan bidra till integration på flera sätt.

– Konst är också ett språk. Så om man inte har samma språk kan man ändå förstå varandra. Och genom konsten kan man uttrycka något som man inte kan annars, säger hon.

Under de två terminerna som projektet har pågått har flertalet ungdomar deltagit men när det var dags att påbörja det gemensamma konstverket var det bara Ali, Karolina och Vihad som kunde vara med.

På tisdag den 15 maj kl. 18 är det dags för vernissagen ”Earth got wings”. Då kommer konstnärerna vara på plats på Ungdomshuset Verket.

Tavlan kommer däremot sitta kvar längre än så. Den är nämligen permanent och besökare kommer kunna fästa små fjärilar på den med önskningar eller budskap. Vad vill ni skicka ut för budskap i världen?

– Kärlek, säger Anette Gustafsson.

Emelie Stenqvist
emelie.stenqvist@mittmedia.se

Pin It on Pinterest